Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

Γάστρα Παραδοσιακή για Ψήσιμο με Ξύλα

                                                           Γάστρα Παραδοσιακή

Από το 1975 το κατάστημά μας κατασκευάζει και εμπορεύεται τις γάστρες αυτού του τύπου σε όλη την Ελλάδα.

Η παράδοση της Ηπείρου και της Θεσσαλίας θέλουν το φαγητό να ψήνεται στην Γάστρα, μέσα στον φούρνο με τα ξύλα. Αρνί, κατσίκι, ψωμί και πίτες και πολλά άλλα στην γάστρα δεν έχουν καμία απολύτως σχέση όσων αφορά στη γεύση αλλά και στην μυρωδιά συγκριτικά με τον κοινό φούρνο.
Σήμερα πολλοί μερακλήδες και καλοφαγάδες έχουν κάνει κατασκευές απλά για να χρησιμοποιούν την γάστρα.

Οι τεχνικές ψησίματος αλλά και οι συνταγές , διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Πριν την πρώτη χρήση  πυρώνουμε την γάστρα (κάψιμο) με πολύ δυνατή φωτιά μέχρι να ξεφλουδίσει, την καθαρίζουμε και είναι έτοιμη για χρήση.

Για να ψήσουμε βάζουμε πολλά ξύλα και ανάβουμε φωτιά δυνατή, βάζοντας την γάστρα από επάνω. Όταν τα ξύλα γίνουν στάχτη, την τραβάμε στην άκρη τοποθετούμε το ταψί στο κέντρο και το καπακώνουμε με την γάστρα, βάζοντας την στάχτη επάνω στην γάστρα και περιμετρικά γύρω γύρω από το στεφάνι για να κλείσει αεροστεγώς.

Σε περίπτωση που ο χρόνος ψησίματος είναι μεγάλος συμπληρώνουμε με νέα στάχτη.

Για περισσότερες πληροφορίες και για πιθανές παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 26510 27529 και  στην παρακάτω σελίδα μας στο facebook:
https://www.facebook.com/pages/%CE%A0%CE%9F%CE%A1%CE%A6%CE%A5%CE%A1%CE%97%CE%A3/159547747429925

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραία δουλειά παιδιά! Μπράβο!
    Αν μπορείτε να διαθέσετε για χονδρική θα με ενδιέφερε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή